top of page

Yin yoga gir deg energi og økt bevegelighet


I yinyoga finner du roen med enkle øvelser. Vi er i hver posisjon i 3-5 minutter. Dette får deg til å gi slipp på spenninger og du får mer energi. Vi stimulerer både bindevev, dyp muskulatur, ledd og sener.

Yin yoga er spesielt bra for å øke bevegeligheten. Alle øvelsene utføres liggende eller sittende og tilpasses for alle.

 

Yin yoga er en blanding av yoga, mindfulness og kinesisk medisin. Yin yoga kan praktiseres av alle. Det kan gjøres hvor som helst og når som helst. Du trenger ikke yogamatte, kun behagelige klær. Den store forskjellen fra annen yoga er at vi er lenge i hver posisjon og slapper av i musklene.

Yin og yang

Yin og yang utfyller hverandre samtidig som de er motsetninger. Yang er varme, fart, prestasjon, styrke, sol, dag, lys, mens yin er det motsatte: Kjølig, hvile, måne, natt, mørke. Yang er aktivitet, mens yin nærer aktiviteten. Det ene klarer seg ikke uten det andre.

Fordelen med yin yoga

Yin yoga øker bevegeligheten i hofter, lån/legger og gjør hele ryggraden mer bevegelig. Samtidig øver vi på å være tilstede i nuet. Vi observerer det som skjer uten å dømme og lytter til egen kropp. Yin yoga gir deg ro og energi.

4 grunnprinsipper i yin yoga

1. Gå inn i stillingen til du møter din grense, 60-80 % av maks bevegelighet.

2. Vær stille.

3. Bli i stillingen over lengre tid, 3-5 minutter.

4. Kom rolig ut av posisjonen.

Det anbefales å gjøre yin yoga når musklene er kalde. Hvis du nettopp har trent hardt og musklene er varme og oppsvulmet så hindrer musklene at du får påvirket bindevevet.

 

Her er 3 av mine favoritt øvelser:

Sommerfugl

Sommerfugl

Sommerfugl er en fin øvelse å starte med. Den aktiverer rygg, lår og nakke. Vær forsiktig hvis du har kne- eller ryggproblemer. Støtt opp med puter under knærne hvis det er vondt i knærne. Sitt med rett rygg hvis ryggen er vond. Sitt gjerne på en pute.

Strekk litt på ryggen før du lener deg framover. Gå så langt frem som er greit for deg - til du når din grense. Slapp av og la overkroppen falle framover. Ikke dra deg ned eller framover. Hvis det er greit for nakken så lar du hodet falle framover. Du kan støtte hodet på hendene eller på en pute.

 

Framover bøy med splitt

Denne øvelsen strekker godt på ryggen og baksiden av lårene. Sitt på en pute hvis det er vanskelig å sitte med rett rygg.

Støtt deg på hendene og kom framover med overkroppen på utstrakte armer. Gå fremover til du kjenner strekken, men ikke for langt/vondt. Kjenn etter hva som er din grense.

Straddle

Slapp av i føttene og la fotsålene slappe av vendt innover. Slapp av i lår, knær og rygg.

Hvis det er vanskelig å sitte med rett overkropp kan du sitte på en pute. Eller ligg med bena oppover veggen, og ryggen i gulvet.

 

Sfinksen

Kobra

Sfinksen er en bakoverbøy der de nedre ryggvirvlene presses sammen. Øvelsen er effektiv mot smerter i korsryggen, lumbago og generell stivhet i ryggen.

Støtt deg på underarmene, med albuer under skuldrene. Du kan legge en pute under magen for å holde overkroppen oppe. Hvis du ønsker større kompresjon kan du legge et pledd under armene eller støtte deg på rette armer. Slapp av i setet og lårene.

Hvis du får stikkende smerte i korsryggen må du gå ut av posisjonen, eller redusere bakoverbøyen ved å legge armene lengre frem.

 

Bruk gjerne lange dype åndedrag, da er det lettere å hvile seg gjennom stillingene. Er du ny på yin yoga er kanskje 1-2 minutter lenge nok. Kjenn etter hva din kropp trenger.

Ønsker du yin yoga der du jobber? Kontakt meg på e-post eller ring meg på 918 22 692.

Kilde: Vila dig i form med yinyoga, Magdalena Mecweld.


1,359 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page