top of page

Yin yoga for høsten


Dagene blir kortere, kveldene blir mørkere og både naturen og kroppen gjør seg klar for vinteren. Alt i naturen trekker seg tilbake og forbereder seg på vinteren. Frøene legger seg i jorden og venter på å spire til våren.

 

I tradisjonell kinesisk medisin deles året inn i fem perioder etter de fem elementene: vann, tre, ild, jord og metall. Høst er metall elementet. Naturen, kroppen og sinnet blir påvirket av solens og månens rytme. Årstid, klima, værtype påvirker oss. Når det er høst blir det stadig mer yin.

I denne delen av året handler det om å skape rom for ny livsutfoldelse gjennom fokus på pusten i yogastillingene. Denne yin yoga sekvensen stimulerer meridianene lunge og tykktarm. Tykktarmens oppgave er å trekke ut avfallsstoffer. Lungenes hovedfunksjon er pusten. Koblingen mellom lungenes energi og luftveiene er vårt fremste forsvar mot forkjølelse og andre luftveisproblemer. En dypere pust gir ro i kroppen, bearbeider sorg og åpner for mer glede. Vi gir slipp på det vi ikke trenger og skaper rom for ny livsutfoldelse. I yin yoga jobber i dybden i vårt muskel- og skjelettsystem og de indre organene. Øvelsene bidrar til å både styrke og fleksibilitet i ledd, ligamenter og bindevev.

 

Start gjerne liggende på rygg og ta noen lange dype åndedrag. Observer fornemmelsene i kroppen, fra tærne og opp til toppen av hodet, tillat å gi slipp på hele kroppen.

Savasana

Det er deilig å starte med noen sittende dynamiske øvelser for å få gi slipp på spenninger langs ryggraden.

Sittende ku strekk

Sittende ku og katt. Krum og svai ryggen.

Sittende kattestrekk